Pórková a fenyklová polévka s modrým sýrem
recept ze stránek www.tacos.cz 6 porcí: 2 hlávky salátového fenyklu, 6 dkg másla, 3 pórky, 1/2 brambora, 9 dl kuřecího vývaru nebo vody, 1/2 stroužek česneku, 1/2 dl šlehačky, 15 g opražených vlašských ořechů, 7.15 dkg nivy (v originále irský modrý cashel sýr)
zkopírováno z http://www.tacos.cz Fenykl rozčtvrtíme a z každého kousku odstraníme oschlé vnější listy a tvrdé jádro. Zbytek dužiny včetně natě nakrájejte na plátky. V hrnci rozehřejte máslo a přidejte fenykl, pórek nakrájený na drobno a malé kostičky brambor. Vařte na mírném ohni asi 5 minut a zeleninu v másle obracejte, neměla by se zbarvit. Přidejte trochu vody, pánev přikryjte a zeleninu vařte 20 minut za častého míchání. Přidejte vývar nebo vodu a tenké plátky česneku, okořeňte, přiveďte k varu, poté teplotu ztlumte a hrnec přikryjte pokličkou nebo fólií. Vařte dál asi 10-15 minut, dokud není vše zcela měkké. Vmíchejte smetanu a nechte vychladnout. V mixéru rozmixujte do úplně hladké kaše. Zkontrolujte dochucení a vraťte směs do hrnce - těsně před podáváním ji můžete rychle ohřát. Naberte do misek a každou posypte ořechy a nadrobeným sýrem.