cpt. Cook
 

Nesterilované zelí ve sklenicích

Okurkové řezy

Okurky s estragonem

   whitestarwhitestarwhitestarwhitestarwhitestar

Pikantní nakládaná tykev

recept ze stránek www.tacos.cz
3 dávky:  60 dkg tykve (čistá váha po oloupání), 2 lžíce mořské soli, 1/2  cibule, 2  jablka, 2 lžičky hořčičného semínka, 2 lžičky koriandru, 2 lžičky černuchy, 20 dkg moučkového cukru, 4.15 dl jablečného octa, 2  bobkové listy, 2 dl vody, 1.15 lžičky kurkumy, 2 lžíce hladké mouky, 15 cm čerstvého zázvoru, 1/2  chilli paprička
zkopírováno z http://www.tacos.cz Připravenou dýni (oloupanou a nakrájenou na 1cm velké kousky) vložte do mísy a posypte mořskou solí. Dobře promíchejte, přikryjte a nechte 24 hodin při pokojové teplotě.

www.tacos.cz Troubu předehřejte na 140 °C. Sklenice o objemu 400 ml omyjte v horké saponátové vodě, dobře vypláchněte a položte do trouby na plech, aby zcela vyschly a byly sterilizované. Dýni nechte okapat a opláchnout, pak ji vyklopte do velké pánve. Přidejte nadrobno pokrájenou cibuli, kousky jablek stejné velikosti jako dýně, hořčičné semínko, semínka koriandru a černuchy, cukr, ocet a bobkové listy. Vše zalijte vodou, postavte na střední teplotu a přiveďte k varu. Pánev přikryjte pokličkou, ponechte mezeru pro únik páry, zvyšte teplotu na střední stupeň a vařte 8 minut.

www.tacos.cz Pomocí šálku odeberte z pánve 1/2 dl tekutiny a v malé misce smíchejte s kurkumou a moukou, abyste získali hladkou pastu. Přidejte ještě trochu tekutiny a dobře promíchejte, abyste odstranili případné hrudky, dokud pasta nezřídne, pak ji nalijte do pánve a přidejte na tenké plátky nakrájený zázvor a najemno nasekanou červenou či zelenou chilli papričku. Vařte dalších 5 minut odkryté a míchejte, dokud pasta nezhoustne a dýně nezměkne, ale stále je trochu na skus.

www.tacos.cz Ještě horký nálev opatrně nalejte do sterilovaných sklenic, přitlačte kousky dýně do tekutiny, aby se z ní vytratil vzduch, a pak je zavřete. Na chladném a tmavém místě vydrží až rok. Po otevření je uložte do lednice a spotřebujte do jednoho měsíce. Nejlépe se podává po měsíčním nebo delším zrání, ale může se jíst ihned.

vloženo 15.11.2022    zobrazeno 566x    verze pro tisk

Proužky fazolek v rajčatové omáčce

Salát z mletých paprik

Sladkokyselé nakládané okurky

Solené okurky kvašené

Sterilovaná tykev s červeným zelím

Sterilovaná tykev s paprikami

Sterilovaná tykev s paprikou a cibulí

Sušená rajčata v olivovém oleji
(Pomodori secchi sotto olio)

Zelená rajčata s koprem

Zelí naložené v kamenném hrnci

Zelí s červenou řepou

Znojemské sterilizované okurky