www.tacos.cz Troubu předehřejte na 140 °C. Sklenice o objemu 400 ml omyjte v horké saponátové vodě, dobře vypláchněte a položte do trouby na plech, aby zcela vyschly a byly sterilizované. Dýni nechte okapat a opláchnout, pak ji vyklopte do velké pánve. Přidejte nadrobno pokrájenou cibuli, kousky jablek stejné velikosti jako dýně, hořčičné semínko, semínka koriandru a černuchy, cukr, ocet a bobkové listy. Vše zalijte vodou, postavte na střední teplotu a přiveďte k varu. Pánev přikryjte pokličkou, ponechte mezeru pro únik páry, zvyšte teplotu na střední stupeň a vařte 8 minut.
www.tacos.cz Pomocí šálku odeberte z pánve 1/2 dl tekutiny a v malé misce smíchejte s kurkumou a moukou, abyste získali hladkou pastu. Přidejte ještě trochu tekutiny a dobře promíchejte, abyste odstranili případné hrudky, dokud pasta nezřídne, pak ji nalijte do pánve a přidejte na tenké plátky nakrájený zázvor a najemno nasekanou červenou či zelenou chilli papričku. Vařte dalších 5 minut odkryté a míchejte, dokud pasta nezhoustne a dýně nezměkne, ale stále je trochu na skus.
www.tacos.cz Ještě horký nálev opatrně nalejte do sterilovaných sklenic, přitlačte kousky dýně do tekutiny, aby se z ní vytratil vzduch, a pak je zavřete. Na chladném a tmavém místě vydrží až rok. Po otevření je uložte do lednice a spotřebujte do jednoho měsíce. Nejlépe se podává po měsíčním nebo delším zrání, ale může se jíst ihned.