Houbová polévka
recept ze stránek www.tacos.cz 4 porce: 10 dkg sušených hub, 1/2 l kuřecího vývaru, 1/2 dl portského vína, 2 lžíce másla, 1/2 cibule nasekaná nadrobno, 150 dkg žampiónů nakrájených na drobné kousky, 1/2 lžička nového koření, 1.15 dl šlehačky, 3 lžíce nasekané pažitky, sůl, mletý pepř
zkopírováno z http://www.tacos.cz Sušené houby důkladně propereme ve studené vodě a dáme je do menší misky. V menším hrnci přivedeme k varu směs pětiny kuřecího vývaru s portským vínem a nalijeme ji na houby. Necháme stát nejméně jednu hodinu. Houby zcedíme a tekutinu uchováme. Ve velkém hrnci rozpustíme máslo, přidáme cibuli a 10 minut osmahneme. Přidáme žampióny, zvýšíme plamen a za občasného míchání vaříme 15 minut. Přidáme zbytek vývaru, nové koření, sůl a pepř. Přivedeme k varu, snížíme plamen a dusíme, částečně zakryté pokličkou, dalších 15 minut. Přidáme polovinu sušených hub a veškerou tekutinu. Vaříme dalších 10 minut. Polovinu polévky nalijeme do mixéru a rozmixujeme na jemno. Směs vrátíme do hrnce, přidáme zbytek hub a smetanu. Polévku ještě několik minut vaříme, až je dobře prohřátá a podáváme.