Houbová polévka - recept cpt. Cooka
4 porce: 10 dkg sušených hub, 1 l kuřecího vývaru, 1 dl portského vína, 2 lžíce másla, 1 cibule nasekaná nadrobno, 50 dkg žampiónů nakrájených na drobné kousky, 1 lžička nového koření, 1.5 dl šlehačky, 3 lžíce nasekané pažitky, sůl, mletý pepř
Sušené houby důkladně propereme ve studené vodě a dáme je do menší misky. V menším hrnci přivedeme k varu směs pětiny kuřecího vývaru s portským vínem a nalijeme ji na houby. Necháme stát nejméně jednu hodinu. Houby zcedíme a tekutinu uchováme. Ve velkém hrnci rozpustíme máslo, přidáme cibuli a 10 minut osmahneme. Přidáme žampióny, zvýšíme plamen a za občasného míchání vaříme 15 minut. Přidáme zbytek vývaru, nové koření, sůl a pepř. Přivedeme k varu, snížíme plamen a dusíme, částečně zakryté pokličkou, dalších 15 minut. Přidáme polovinu sušených hub a veškerou tekutinu. Vaříme dalších 10 minut. Polovinu polévky nalijeme do mixéru a rozmixujeme na jemno. Směs vrátíme do hrnce, přidáme zbytek hub a smetanu. Polévku ještě několik minut vaříme, až je dobře prohřátá a podáváme.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka