www.tacos.cz Původ jména Tête de moine (mnichova hlava) je třeba hledat v klášteře Bellelay ve švýcarské Juře, kde se dlouhá staletí tento sýr vyrábí, název sám je poprvé dokumentován v roce 1790, ale sýr sám je mnohem starší, jeho první popis je zaznamenán z roku 1628 a z roku 1192 pochází záznam o platbě daně sýrem. Jedna verze říká, že název pochází z podoby sýrového válce s kruhovou tonzurou na hlavě mnicha, druhá verze vychází z toho, že zásoby se v klášteře počítaly "na hlavu".
www.tacos.cz Sýr je jedním z mála produktů chráněných specifikací AOC, podle níž se může vyrábět jen v přesně určených horských oblastech švýcarské Jury: Franches-Montagnes, Porrentruy, Moutier a Courtelary. Krávy nesmějí být krmeny siláží, použití additiv je zakázáno.
www.tacos.cz Válce sýra mají 10 - 15 cm v průměru, výška je 70% - 100% průměru. Váha obvykle mezi 700 a 900 g. Obsah tuku minimálně 51% v sušině. Kůra je přirozená, pevná, hnědá až červeno-hnědá. Tělo v barvě od slonoviny až po jasnou světle žlutou, podle roční doby, čistá vůně, se stářím výraznější. Řídce jsou v těle bublinky 1 - 8 mm, případně malé prasklinky. Textura lahodná, sametová, jemná. Zraje 3 - 4 měsíce. Použití jako desert s ovocem, hrozny, fíky, ořechy, k lehčímu bílému vínu, jako ozdoba a doplňek salátů, studeného bufetu, jídel masitých i zeleninových.