www.tacos.cz Vyrábí z nepasterovaného kravského mléka, které se po přidání syřidla vysráží, přidá se zákvas a regulováním teploty se dociluje správného prokvášení sýrové hmoty. Po přenesení do formy kvasný proces ještě pokračuje, takže sýr ve formě mírně vyskočí. Vylisovaná kola se naloží na jeden až dva dny do slaného nálevu, který ze sýra vytáhne vodu a vytvoří kůru. Mladý ementál zůstane asi dva týdny v chladném sklepě, po vyjmutí ze sklepa se dá zrát do skladu. V této fázi se vytváří typická oka. Sýry se během zrání jednou týdně omývají, překládají a několikrát ještě solí. Pravý ementál "classic" zraje nejméně 4 měsíce, typ "reserve" 8 a speciál "Premier Cru" 14 měsíců. Na trh se dodává v bochnících o průměru 70 cm až 1 metr, váží až 120 kg a obsah tuku v sušině musí být nejméně 45%.
www.tacos.cz Sýr má žlutohnědou pevnou kůrku, těsto je světležluté barvy a je pevné a elastické, vnitřek obsahuje díry velikosti třešně. Neměl by být proděravělý příliš, ale ani s dírkami příliš drobnými. Chuť je mírně sladkokyselá, oříšková, u mladších sýrů příjemně nasládlá. S přibývajícím stářím se aroma sýra stává razantnějším a plnějším. Použít ho lze jako stolní sýr, v kuchyni se často používá na gratinování, kdy na povrchu zapékaného pokrmu krásně taje a mění barvu, nebo se používá ve směsi s Gruyèrem do fondue.