zkopírováno z http://www.tacos.cz Sbrinz je tvrdý sýr vyráběný ve středním Švýcarsku v současnosti pouze 42 mlékárnami. Své jméno nenese podle oblasti Sbrinz, naopak po velké reklamní akci z devadesátých let se oblast, kde se vyrábí, začala označovat jeho jménem. Název je možná odvozen od města Brienz, kde bylo od 16. století překladiště při jeho transportu přes Alpy, Italové ho začali nazývat podle místa, odkud k nim přicházel a zpětně se začal používat i v jeho vlasti. Jiná verze říká, ze sbrinzo znamenalo "tvrdý sýr" v jazyce Langobardů.
www.tacos.cz K výrobě je používáno pouze mléko místních plemen krav. Často se v kuchyni používá místo parmazánu, jde o velmi tvrdý sýr, obsah tuku v sušině 40 - 45%. Musí zrát nejméně 16 měsíců, aby mohl nést jméno Sbrinz, plné chuti dosahuje po 24 - 30 měsících skladování. Tradice výroby je prastará, údajně sahá až ke Keltům před naším letopočtem, písemně je zmiňován ve smlouvách kolem roku 1200. Používá se buď strouhaný na jídla nebo v malých kouscích či odřezaných plátcích k vínu, oblíbený je s chlebem a máslem.