cpt. Cook
 

Těstoviny

·  dlouhé (pasta lunga)

·  krátké (pasta corta)

·  plněné (pasta ripiena)

·  zavářkové (pastina)

·  mačkané (strascinati)

Suroviny

Sýry

© 2010 - 2022
případné kopisty upozorňuji předem,
že kopírovat texty tohoto slovníčku
bez autorova svolení nelze.


chi-str   

chiancaredde

mischiglio

orecchiette

recept ze stránek www.tacos.cz
orecchiette: 5. obrázekorecchiette: 7. obrázek
zkopírováno z http://www.tacos.cz Jde o malé těstoviny (asi 2 cm v průměru) z oblasti Apulia, které tvarem připomínají malé ouško, od čehož pochází i jejich jméno orecchiette [oreki`ete], orecchio je italsky ucho. Vypadají jako malá kupole s tenčím středem, ohnutými okraji a drsným povrchem, který se dobře váže s omáčkami. Jejich tradiční tvar je dán způsobem výroby, vmáčknutím palce do kousku těsta, krásně je to vidět na youtube a jak se tím nepárat, nám předvede teta Stella. Vyrábějí se jen ze semoliny, soli a vody. Někdy se píší ve tvaru orecciette, v oblasti okolo města Taranto se jim říká chiancarelle, podobné jim jsou strascianate, ale ty jsou plošší, ne tak vypouklé.

www.tacos.cz Pocházejí pravděpodobně z Provence, kde se podobný tvar vyskytuje už od středověku, dobře se suší a sušené těstoviny jsou vhodnou zásobou jídla pro námořní cesty. Do Itálie se dostaly kolem roku 1200, kdy v Apulii vládl rod z Anjou. Podávají se se zeleninovými omáčkami, typickým pokrmem je Orecchiette con rapini (rapini je listová zelenina používaná v jižní a čínské kuchyni, lze ji nahradit brokolicí).

     recepty:
Orecchiette con rapini
Klobáskové a fenyklové ragú s orecchiette

vloženo 14.11.2009    zobrazeno 8116x    verze pro tisk

recchietedde

strascinati