cpt. Cook
 

Těstoviny

Suroviny

Sýry

·  Belgické

·  Francouzské

·  Holandské

·  Italské

·  Korsické

·  Švýcarské

·  ostatní

© 2010 - 2022
případné kopisty upozorňuji předem,
že kopírovat texty tohoto slovníčku
bez autorova svolení nelze.


aoc-fri   mim-roq   tom-tom   

Mimolette

Morbier

recept ze stránek www.tacos.cz
Morbier: 4. obrázekMorbier: 6. obrázek
zkopírováno z http://www.tacos.cz Morbier je poloměkký sýr z kravského mléka pojmenovaný po malé vesnici Morbier ve Franche-Comté. Jeho kůrka je nažloutlá, vlhká, a vrásčitá. Tělo slonovinově zbarevné, měkké a mírně pružné, a rozříznutý sýr okamžitě poznáte podle černé vrstvičky popela, která uprostřed sýr vodorovně rozděluje. Podle tradice se sýr vyráběl postupně, povrch první vrstvy z ranního dojení se popelem ochránil a z večerního dojení se přidala vrstva druhá. Sýr tak měl více chutí, i díky tomu, že ranní a večerní mléko chutnaly odlišně. V současnosti už se sýr vyrábí obvykle z jednoho dojení a popel se přídává kvůli tradici a vzhledu. Chuť je bohatá a krémová, s jemnou hořkostí.

     recepty:
Morbiflette
Quiche Lorraine s Morbierem
Tian z brambor, cukety a morbieru
Bramborové krokety se srdcem z Morbieru
vloženo 02.10.2009    zobrazeno 5336x    verze pro tisk

Pont-l'Évêque

Reblochon

Roquefort