zkopírováno z http://www.tacos.cz Morbier je poloměkký sýr z kravského mléka pojmenovaný po malé vesnici Morbier ve Franche-Comté. Jeho kůrka je nažloutlá, vlhká, a vrásčitá. Tělo slonovinově zbarevné, měkké a mírně pružné, a rozříznutý sýr okamžitě poznáte podle černé vrstvičky popela, která uprostřed sýr vodorovně rozděluje. Podle tradice se sýr vyráběl postupně, povrch první vrstvy z ranního dojení se popelem ochránil a z večerního dojení se přidala vrstva druhá. Sýr tak měl více chutí, i díky tomu, že ranní a večerní mléko chutnaly odlišně. V současnosti už se sýr vyrábí obvykle z jednoho dojení a popel se přídává kvůli tradici a vzhledu. Chuť je bohatá a krémová, s jemnou hořkostí.
recepty:
MorbifletteQuiche Lorraine s MorbieremTian z brambor, cukety a morbieruBramborové krokety se srdcem z Morbieru