1 dávka: 40 dkg žervé, 12 dkg jemného krystalového cukru, 2 žloutky, 2 vejce, 10 dkg čedaru (jemně nastrouhaného), 6 dkg husté kysané smetany, vanilkový cukr, sůl, pomerančová kůra, 1/2 pomeranče na šťávu, máslo, strouhanka na vymazání a vysypání formy,
Ananasová šťáva: 150 dkg čerstvého ananasu, 115 dkg moučkového cukru, 10 dkg citrónové šťávy
zkopírováno z http://www.tacos.cz Krémový sýr (žervé nebo Imperiál) se rozšlehá, přidá se jemný krystalový cukr, žloutky, vanilkový cukr, sůl, strouhaná kůra a šťáva z pomeranče a celá vejce. Pa opětném prošlehání se přidá strouhaný sýr Čedar, trochu husté kyselé smetany a vše se krátce promíchá. Pak se hmota naplní do máslem vymazané, strouhankou vysypané dortové formy a peče asi 1 - 1.5 hodiny v mírné troubě.
www.tacos.cz Před podáváním se porce přelévají ananasovou šťávou. Sýrový koláč se podává mírně teplý nebo studený.
www.tacos.cz Příprava ananasové šťávy: čerstvý ananas se oloupe, dužina se nakrájí na drobné kostky, vloží do porcelánové nebo skleněné misky, posype práškovým cukrem a nechá asi hodinu za občasného promíchání vyluhovat. Potom se přidá citrónová šťáva, vše se znovu promíchá a hotová šťáva se uloží v chladnu. Při použití ananasu v cukrovém sirupu nebo kompotu stačí surovinu ochutit citrónovou šťávou.