Polévka z černých fazolí se sladkým bramborem
recept ze stránek www.tacos.cz 8 porcí: 2 lžíce olivového oleje, 2 cibule, 3 stroužky česneku, 1.15 lžičky mletého koriandru, 1/2 lžička drceného kmínu, 1/4 lžičky anýzu, mletý pepř, 2 l kuřecího vývaru nebo zeleninového, 60 dkg černých fazolí vařených nebo z konzervy, 2 topinambury, sůl, 1/2 šálku bílého jogurtu, 1/2 limetka
zkopírováno z http://www.tacos.cz Ve velkém (kameninovém) hrnci rozehřejeme olej, přidáme nakrájenou cibuli, občas promícháme, dokud nezačne zlátnout, asi 8 minut. Přidáme nasekaný česnek, koriandr, kmín, anýz a mletý pepř, půl minuty mícháme, aby se vůně spojily. Zalijeme vývarem, přidáme fazole a oloupané sladké brambory nakrájené na menší kostky. Oosolíme, přivedeme k varu a na staženém plameni odkryté povaříme, dokud není zelenina měkká, asi 15 minut. Děrovanou naběračkou vyjmeme do misky třetinu fazolí a brambor. Zbytek rozmixujeme na pyré. Do něj vrátíme zeleninu, podle chuti dosolíme, opepříme. Podáváme s kopečkem jogurtu a tenkým kolečkem limetky.