zkopírováno z http://www.tacos.cz Luštěniny večer předem přebereme, dobře opereme a namočíme do čisté vody, ne příliš tvrdé. Jedlou sodu však nepřidáváme. V téže vodě, ve které se máčely, druhý den je vaříme, takto ušetříme čas, práci i topivo, neboť dříve změknou. Do polévky přidáme kořenovou nebo i jinou zeleninu, a teprve když luštěniny změknou, polévku osolíme a zahustíme zlatou jíškou. Ještě povaříme a na konec do polévky vždy, a to úmyslně, přilijeme trochu mléka. Je ta pak pokrm nejen sytící, nýbrž i živící, neboť mléko doplní bílkoviny z luštěnin na velmi dobrou jakost. Před podáním okořeníme majoránkou a utřeným česnekem. Jako vložku poláme osmažený chléb nebo housku, pokrájené na kostičky.
www.tacos.cz Pro malé děti a osoby s choulostivým trávicím ústrojím polévku protřeme cedníkem, abychom odstranily těžce stravitelné slupky.