Pasta chi cruzziteddi [kuchařka cpt. Cooka]
cpt. Cook
 

Ovesná z vloček

Itálie   bluestarbluestarbluestarbluestarbluestar

Pasta chi cruzziteddi

Těstovinová polévka s kaštany

recept ze stránek www.tacos.cz
6 porcí:  90 dkg jedlých kaštanů (sušené, nebo trochu více čerstvých), 1/2  bobkový list, 40 dkg divokého fenyklu, 40 dkg těstovin (ditali nebo malé mušličky), chilli paprička peperoncino, sůl, mletý pepř, 1/2 lžíce olivového oleje na pokapání
zkopírováno z http://www.tacos.cz Sušené kaštany se propláchnou a přes noc nechají namočit v dostatečném množství vody. Před vařením se voda slije a odstraní se případné zbytky kůže. Čerstvé kaštany se ostrým nožem na ploché straně naříznou do kříže a ponoří pod vodu s bobkovým listem. Voda se přivede k varu a vaří se asi 15 minut. Pak se odstaví a horké se zbaví kůry i světle hnědé kůžičky. Před loupáním by neměly vychladnout, pak ztvrdnou a je těžké je oloupat.

www.tacos.cz Oloupané kaštany se dají do hrnce vody s nasekaným divokým fenyklem (divoký fenykl lze nahradit kouskem salátového fenyklu, jemnou zelenou částí s horní třetinou bulvy). Hladina vody by měla být asi 7 cm nad kaštany. Vše se přivede k varu a za občasného míchání vaří asi 45 minut, dokud se kaštany nerozpadají. Pak se přidá sůl a malé polévkové těstoviny a ty se vaří, dokud nejsou al dente. Pokud je polévka příliš suchá, přidá se trochu horké vody. Hotová se dosolí, opepří a přichutí pálivou paprikou. Servíruje se horká, zakápnutá olivových olejem a na stůl se přichystá i mlýnek s pepřem a mletá pálivá paprika. Jde o tradiční jednoduché sicilské jídlo z oblasti města Pollina, v italštině se nazývá Pasta con castagne, někde obsahuje i cibuli, jindy se zasypává strouhaným pecorinem.

vloženo 13.02.2010    zobrazeno 2147x    verze pro tisk

Pivní polévka

Pohlreichova kulajda

Polévka brynzová (slovenský Čír)

Polévka houbová

Polévka kmínová (praženka)

Polévka kroupová

Polévka krupicová dietní

Polévka ovesná rychlá

Polévka rybí štědrovečerní

Polévka ryzcová

Polévka s battuto po římsku
(Minestra col battuto alla romana)

Polévka s nočky
(Zuppa di gnocchetti)

Polévka smetanová rychlá

Polévka vajíčková rychlá

Polévka vinná

Polévka z čerstvých hub

Polévka z flíčků

Polévka z jedlých kaštanů
(Soupe aux marrons)