cpt. Cook
 

Těstoviny

Suroviny

Sýry

·  Belgické

·  Francouzské

·  Holandské

·  Italské

·  Korsické

·  Švýcarské

·  ostatní

© 2010 - 2013
případné kopisty upozorňuji předem,
že kopírovat texty tohoto slovníčku
bez autorova svolení nelze.


bas-ven   

Bastelicacciu

Bel Fiuritu

Brocciu

Calenzana

Casinca

Filetta

recept ze stránek www.tacos.cz
Filetta: 2. obrázek
zkopírováno z http://www.tacos.cz A filetta (a je v korsičtině člen, filetta pak kapradina) je klasickým způsobem vyráběný korsický sýr, pochází z oblasti města Isolaccio v severní části ostrova. Jeho aroma je trošku zatuchlé s příměsí kapradí, jehož lístkem se tradičně malé bochníčky o průměru asi 10 cm a váze asi 350 g zdobí. Jeho ovčí verze se vyrábí z nepasterovaného mléka od prosince do června, kozí potom od března do listopadu. Kůra sýra je s přírodní plísní, často s otiskem cedníku, hmota uvnitř je nelisovaná, měkká, zraje měsíc až dva. Korsičané k sýrům můžou fíkový džem a samozřejmě místní vína, v tomto případě třeba Patrimonio.
vloženo 30.09.2009    zobrazeno 2145x    verze pro tisk

Niolo

Venaco