zkopírováno z http://www.tacos.cz Zelenina pěstovaná ve Středomoří, rostlina vypadá jako až 2 metry vysoký bodlák. Pěstuje se jako jednoletá pro řapíky, které jsou jemné a chutné. Přibližně 3 týdny před sklizní se řapíky dole svazují a ve spodní části obalují slámou, papírem či igelitem, aby se vybělily a zůstaly křehké. Sklízejí se od podzimu do jara, vrchol sezóny je v prosinci. Artyčok kardový připravený k prodeji velmi připomíná tvarem řapíkatý celer. V Itálii ho potkáte pod jménem
cardone nebo
cardo, v angličtině se označuje jako
cardoon. Připravuje se podobně jako chřest, vařený, zapékaný a podobně. V oblasti Benevento patří tradičně do jídelníčku štědrovečerního stolu, například polévka z těchto řapíků s masovými kuličkami a vajíčkem.
recepty:
Artyčok kardový ve vývaru s masovými knedlíčkyZuppa di cardi