cpt. Cook
 

Těstoviny

Suroviny

·  maso, ryby, korýši

·  zelenina

Sýry

© 2010 - 2013
případné kopisty upozorňuji předem,
že kopírovat texty tohoto slovníčku
bez autorova svolení nelze.


art-rap   

Artyčok kardový

Cynara cardunculus

recept ze stránek www.tacos.cz
Artyčok kardový: 1. obrázekArtyčok kardový: 3. obrázek
zkopírováno z http://www.tacos.cz Zelenina pěstovaná ve Středomoří, rostlina vypadá jako až 2 metry vysoký bodlák. Pěstuje se jako jednoletá pro řapíky, které jsou jemné a chutné. Přibližně 3 týdny před sklizní se řapíky dole svazují a ve spodní části obalují slámou, papírem či igelitem, aby se vybělily a zůstaly křehké. Sklízejí se od podzimu do jara, vrchol sezóny je v prosinci. Artyčok kardový připravený k prodeji velmi připomíná tvarem řapíkatý celer. V Itálii ho potkáte pod jménem cardone nebo cardo, v angličtině se označuje jako cardoon. Připravuje se podobně jako chřest, vařený, zapékaný a podobně. V oblasti Benevento patří tradičně do jídelníčku štědrovečerního stolu, například polévka z těchto řapíků s masovými kuličkami a vajíčkem.

     recepty:
Artyčok kardový ve vývaru s masovými knedlíčky
Zuppa di cardi
vloženo 25.04.2010    zobrazeno 3170x    verze pro tisk

Rapini
(Brassica rapa var. ruvo)