Tarhonya recept ze stránek www.tacos.cz
www.tacos.cz Pak je zapotřebí již jen lžíce dobrého sádla, trochu sladké papriky a špetky soli, abychom tuto těstovinu pražili nejprve do zlatova, podlili vařící vodou a udusili a tak získali velmi chutný pokrm. Musíme ovšem dávat pozor, abychom nepřidali příliš mnoho vody, protože by se nám tarhoňa rozvařila na kaši. Zrníčka se musí od sebe dobře oddělovat jako u správně připravené rýže. Ani s pražením to nesmíme přehánět, protože pohled na připálenou, zčernalou nebo zhnědlou tarhoňu není pěkný. Tarhoňa musí být pěkně do zlatova načervenalá a po uvaření ji musíme ihned podávat.
www.tacos.cz Současně však musí být hotový i perkelt ze selete anebo z jehněte, k němuž se hodí nejlépe. Tím ovšem nechci říci, že by nebyla vhodným doplňkem k jiným perkeltům. Je také velmi vhodnou přílohou k masům na paprice nebo na majoránce, k dušenému hovězímu šálu, k pečenému zajíci nebo k jiným masům se šťávou.
www.tacos.cz Na Maďarské nížině se tarhoňa ovšem nepodává jako doplněk k masu, nýbrž jako samostatný chod, obzvláště posypaná škvarky nebo obložená opékanými plátky uzené slaniny.