zkopírováno z http://www.tacos.cz Rozpustíme 2/3 másla ve velkém kastrolu. Pětinu cibule si odložíme a zbytek nakrájený na plátky přihodíme na máslo spolu s čerstvým bobkovým listem. Promícháme, aby se spojila s máslem, zakryjeme a dusíme 30 minut na velmi mírném ohni. Cibule musí změknout, ale ne zhnědnout. Přidáme vermut, zvýšíme teplotu a necháme vařit, dokud se tekutina odpaří. Potom přidáme vývar, sůl a pepř. Přivedeme k varu, plamen snížíme a dusíme 5 minut. Necháme chvíli vychladnout, odstraníme bobkový list a rozmixujeme na hladké pyré.
www.tacos.cz Zbývající cibuli na zbytku másla pomalu necháme pod pokličkou změknout, potom odkryjeme a necháme trošku zezlátnout. Do polévky přidáme smetanu a necháme ji v ní prohřát, už bez vaření. Dosolíme, dokořeníme a podle chuti můžeme přidat i citrónovou šťávu. Přidáme zvlášť smaženou cibuli a promícháme ji 2 minuty v polévce, pak nalejeme do polévkové mísy, posypeme krutony, ozdobíme nasekanou pažitku a podáváme.