cpt. Cook
 

Těstoviny

·  dlouhé (pasta lunga)

·  krátké (pasta corta)

·  plněné (pasta ripiena)

·  zavářkové (pastina)

·  mačkané (strascinati)

Suroviny

Sýry

© 2010 - 2022
případné kopisty upozorňuji předem,
že kopírovat texty tohoto slovníčku
bez autorova svolení nelze.


abi-con   con-far   fio-gar   gem-mos   pan-sed   sed-tre   tri-zit   

gemelli

lumaconi

lumache

lumachine

maccheroni

malloreddus

recept ze stránek www.tacos.cz
malloreddus: 4. obrázekmalloreddus: 6. obrázek
zkopírováno z http://www.tacos.cz Těstoviny malloreddus, známé také jako gnocchetti sardi, jsou tradičním pokrmem na Sardínii. Podávají se s omáčkami či masem, kořeněnými klobáskami a pecorinem při slavnostních příležitostech i na svatbách. Jejich název znamená v sardském jazyce telátka, ale v různých oblastech nesou další jména: v sassarštině (severozápadní nářečí) se nazývají cigiones nebo ciciones, v logudorštině v centrální Sardínii macarones caidos nebo macarones de punzu, na severovýchodě, v oblasti města Nuoro pak cravaos.

www.tacos.cz Mají tvar malých mušliček, 1.5 - 2 cm dlouhých, vyrábějí se z mouky a vody, někdy se přímo do těsta přidává i šafrán. Jejich typický tvar vznikal při ruční výrobě, kdy se váleček těsta nakrájí na malé kousky, ty se prsty rozválí a potom získají svůj rýhovaný povrch přimáčknutím proti slámovému košíku.

vloženo 22.01.2010    zobrazeno 4237x    verze pro tisk

maltagliati

maltagliati

manicotti

mostaccioli