zkopírováno z http://www.tacos.cz Těstoviny
malloreddus, známé také jako
gnocchetti sardi, jsou tradičním pokrmem na Sardínii. Podávají se s omáčkami či masem, kořeněnými klobáskami a pecorinem při slavnostních příležitostech i na svatbách. Jejich název znamená v sardském jazyce
telátka, ale v různých oblastech nesou další jména: v sassarštině (severozápadní nářečí) se nazývají
cigiones nebo
ciciones, v logudorštině v centrální Sardínii
macarones caidos nebo
macarones de punzu, na severovýchodě, v oblasti města Nuoro pak
cravaos.
www.tacos.cz Mají tvar malých mušliček, 1.5 - 2 cm dlouhých, vyrábějí se z mouky a vody, někdy se přímo do těsta přidává i šafrán. Jejich typický tvar vznikal při ruční výrobě, kdy se váleček těsta nakrájí na malé kousky, ty se prsty rozválí a potom získají svůj rýhovaný povrch přimáčknutím proti slámovému košíku.