Zelná polévka slovenská (kapustnica)
recept ze stránek www.tacos.cz 4 porce: 1.215 l vody, 40 dkg kysaného zelí, 20 dkg vepřového plecka, 10 dkg klobásy, 1/2 cibule, 1/2 dkg sušených hub, 2 sušené švestky, 1/2 lžíce hladké mouky, 1/2 šálek kysané smetany, sůl, 1/2 lžička mleté papriky, špetka kmínu
zkopírováno z http://www.tacos.cz Na sádle osmažíme nadrobno pokrájenou cibuli. Když zesklovatí, přidáme na kousky nakrájené vepřové maso, sůl a koření. Dusíme a podléváme lákem ze zelí nebo vodou. Pak přidáme pokrájené zelí, předem namočené houby, sušené švestky, na kolečka nakrájenou klobásu, zalijeme vodou a vaříme, až je maso měkké. Polévku zahustíme smetanou, ve které rozmícháme mouku a povaříme. Místo klobásy můžeme v polévce uvařit uzená žebírky, nožičku, případně přidat i brambory.