cpt. Cook
 

Polévka ze zralých fazolí

Ribollita

Itálie   bluestarbluestarbluestarbluestarwhitestar

Římská cizrnová polévka

Pasta e ceci alla romana

recept ze stránek www.tacos.cz
4 porce:  24 dkg cizrny, 115 dkg těstovin (cannolicchi, ditalini), 1/2 stroužek česneku, 2  ančovičky, 1/2 snítka rozmarýnu, 4 lžíce extra virgin olivového oleje, 1/2 lžíce rajčatového protlaku, sůl, mletý pepř
zkopírováno z http://www.tacos.cz Cizrnu (římský hrách) den předem namočíme, do vody přidáme špetku jedlé sody. Druhý den vodu slijeme a cizrnu vaříme v osolené vodě spolu s rozmarýnem asi hodinu a půl. V jiném hrnci rozehřejeme olivový olej a orestujeme na něm nasekaný česnek a ančovičky natrhané na menší kousky. K tomu přidáme rajčatový protlak a zředíme troškou vývaru z cizrny. Povaříme asi 10 minut, pak přilejeme polovinu cizrny, druhou půlku přidáme po rozmixování, rozmarýn odstraníme. Přivedeme znovu k varu, přidáme těstoviny a uvaříme je do změknutí. Polévka by měla být velmi hustá, podává se zakápnutá olivovým olejem a s čerstvě mletým černým pepřem, můžeme přidat i strouhaný parmezán.
vloženo 20.03.2010    zobrazeno 2523x    verze pro tisk

Soúpa fakés
(Čočková polévka)

Valašská čočková polévka

Vrtulky s boby

Zuppa di lenticchie
(Čočková polévka z Abruzza)