crème anglaise: 2 šálky plnotučného mléka, 1/2 vanilkový lusk, 6 žloutků, 1/2 šálku krystalového cukru,
plovoucí ostrovy: 4 bílky, špetka vinného kamene (vinanu draselného), špetka soli, 4 lžíce moučkového cukru + nějaký na vysypání zapékacích misek, 15 dkg moučkového cukru na karamel
www.tacos.cz Ostrovy: troubu předehřejeme na 160 °C. Malé 125 ml zapékací kelímky vymažeme máslem a vysypeme cukrem. Bílky se špetkou soli a vinného kamene vyšleháme do sněhu. Přidáme čtvrtinu cukru a dál šleháme do tuhého a hladkého sněhu. Potom přisypeme zbylý cukr a stěrkou jej do sněhu zlehka vmícháme. Směs přemístíme do formiček a pečeme, dokud párátko zapíchnuté dovnitř není po vytažení suché, asi 20 minut. Než jsou hotové, rozpustíme v hrnci na karamel cukr zastříknutý troškou vody. Když je jantarově tmavý, stáhneme jej z ohně. Ostrůvky vyklopíme z misek na talířky, okolo nich nalejeme studený krém a svrchu vše postříkáme karamelem.