cpt. Cook
 

Těstoviny

·  dlouhé (pasta lunga)

·  krátké (pasta corta)

·  plněné (pasta ripiena)

·  zavářkové (pastina)

·  mačkané (strascinati)

Suroviny

Sýry

© 2010 - 2022
případné kopisty upozorňuji předem,
že kopírovat texty tohoto slovníčku
bez autorova svolení nelze.


abi-con   con-far   fio-gar   gem-mos   pan-sed   sed-tre   tri-zit   

sedanini

spaccatelle

straccetti

stricchetti

strichetti

strozzapreti

recept ze stránek www.tacos.cz
strozzapreti: 4. obrázekstrozzapreti: 6. obrázek
zkopírováno z http://www.tacos.cz Strozzapreti (v italštině kněžský obojek, škrtidlo) jsou těstoviny specifického tvaru. Název údajně pochází ze vzteklých výroků, aby se jimi kněží udusili, když jim je musely manželky nájemců půdy vyrábět jako součást pachtovného. Tvoří se z vyváleného plátu těsta, které se nakrájí na pruhy a ty se lehce srolují nebo zkroutí mezi dlaněmi. Delší kusy se pak prsty přeštípnou na přibližně 10 cm dlouhé kousky. Nemají tak stejnou velikost ani tvar. Těsto samo se liší podle regionu, v oblasti Romagna je jen z pšeničné mouky, vody, soli a případně vajec, v oblasti Emilia z mouky, vody, parmazánu a bílků.

www.tacos.cz Někde se stejného jména používá pro velké špenátové nebo mangoldové noky s ricottou, které jsou tak velké, že se nevejdou celé do pusy.

     recepty:
Strozzapreti s pestem a fazolkami
Strozzapreti con calamaretti e funghi porcini

vloženo 11.11.2009    zobrazeno 8609x    verze pro tisk

tofette

tortiglioni

trenne

trennette