cpt. Cook
 

Těstoviny

·  dlouhé (pasta lunga)

·  krátké (pasta corta)

·  plněné (pasta ripiena)

·  zavářkové (pastina)

·  mačkané (strascinati)

Suroviny

Sýry

© 2010 - 2022
případné kopisty upozorňuji předem,
že kopírovat texty tohoto slovníčku
bez autorova svolení nelze.


abi-con   con-far   fio-gar   gem-mos   pan-sed   sed-tre   tri-zit   

pantacce

penne

pennette

pennoni

riccioli

rigatoncini

rigatoni

recept ze stránek www.tacos.cz
rigatoni: 2. obrázek
zkopírováno z http://www.tacos.cz Rigatoni jsou těstoviny ve tvaru trubiček. Mají rýhovaný povrch a krájené jsou rovně, ne šikmo jako jejich příbuzné penne rigati, také jsou větší, délka bývá kolem 5 cm, průměr asi 13 mm. Jejich název je odvozen od slova rigati, hřebenovitý. Patří mezi nejpoužívanější těstoviny v oblasti střední a severní Itálie. Jejich tvar je pro větší průměr, který pojme kousky masa či zeleniny a pro rýhovaný povrch, který udrží lépe omáčku, ideální právě pro masové a zeleninové omáčky a také pro zapékání s omáčkou a sýrem.
vloženo 20.01.2010    zobrazeno 6206x    verze pro tisk

rotini

sagnarelli

sedani