cpt. Cook
 

Těstoviny

Suroviny

Sýry

·  Belgické

·  Francouzské

·  Holandské

·  Italské

·  Korsické

·  Švýcarské

·  ostatní

© 2010 - 2022
případné kopisty upozorňuji předem,
že kopírovat texty tohoto slovníčku
bez autorova svolení nelze.


bit-gra   mor-pro   rag-vas   

Morlacco

Parmigiano Reggiano
(parmazán)

Pecorino Romano

Piacentinu ennese

recept ze stránek www.tacos.cz
Piacentinu ennese: 2. obrázekPiacentinu ennese: 4. obrázek
zkopírováno z http://www.tacos.cz Poloměkký, jemný a máslový sicilský ovčí sýr se šafránem a kuličkami černého pepře. Divoký šafrán přidávaný do tvarohu během výroby mu dodává specifickou žlutou barvu i vůni. Enna, provincie ve střední Sicílii, kde se vyrábí, je známá právě produkcí šafránu. Název je odvozen od slova "piacenti" - příjemný, radostný.

www.tacos.cz Tradičně se vyrábí ze syrového ovčího mléka (tradice říká, že pochází už z 11. století) vybraných sicilských plemen. Zraje 2 - 3 měsíce. Tučnost sýra je asi 45%, tvar válcový s mírně konvexními stěnami o průměru 18 - 28 cm, ručně vyráběný bochník važí 4 - 20 kg. Žlutá kůra je tvrdá podle délky zrání, zpočátku tenká, postupně až 5 mm, povrch je rýhovaný od proutěného koše, do něhož se pěchuje. V roce 2007 získal chráněné označení původu DOP, patří k dražším sýrům, hlavně z důvodu ceny šafránu.

www.tacos.cz Doporučené víno: Hasar

vloženo 27.09.2009    zobrazeno 3007x    verze pro tisk

Provola delle Madonie