Piacentinu ennese - recept cpt. Cooka
Poloměkký, jemný a máslový sicilský ovčí sýr se šafránem a kuličkami černého pepře. Divoký šafrán přidávaný do tvarohu během výroby mu dodává specifickou žlutou barvu i vůni. Enna, provincie ve střední Sicílii, kde se vyrábí, je známá právě produkcí šafránu. Název je odvozen od slova "piacenti" - příjemný, radostný.
Tradičně se vyrábí ze syrového ovčího mléka (tradice říká, že pochází už z 11. století) vybraných sicilských plemen. Zraje 2 - 3 měsíce. Tučnost sýra je asi 45%, tvar válcový s mírně konvexními stěnami o průměru 18 - 28 cm, ručně vyráběný bochník važí 4 - 20 kg. Žlutá kůra je tvrdá podle délky zrání, zpočátku tenká, postupně až 5 mm, povrch je rýhovaný od proutěného koše, do něhož se pěchuje. V roce 2007 získal chráněné označení původu DOP, patří k dražším sýrům, hlavně z důvodu ceny šafránu.
Doporučené víno: Hasar
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka