www.tacos.cz Na farmách přidávají do mléka asi 5% podmáslí. Po sražení se tvaroh rozseká na kousky velikosti hrášku, nechá se klesnout ke dnu a odčerpá se syrovátka. Do tvarohu nebo jeho části se pak přidávají semínka kmínu, římského kmínu (cumin) nebo někdy také hřebíček. Pokud je kmín jen v části tvarohu, tvaroval se před lisováním ve třech vrstvách, kmínová jako prostřední. Zabalený v látce ležel 3 hodiny zatížený, pak se přebalil, otočil a znovu přes noc zatížil, dnes se zatěžuje v plastových sudech s děrami na dně, aby mohla syrovátka odtékat. Solil se nasucho nebo byl na pár dnů ponořen do solné lázně. Zraje v chladném a vlhkém sklepě. Pokud je kůra příliš suchá, omývá se syrovátkou nebo slanou vodou. Dozrává často až ve skladech obchodníků, prodává se starý od 2 do 13 měsíců.
www.tacos.cz Podáváme například na zapečené rýži s fazolemi, nakrájený na kousky se salámem, šunkou, okurkami a cibulí. Výborný je s ležákem, ginem nebo bílým vínem.