cpt. Cook
 

Těstoviny

·  dlouhé (pasta lunga)

·  krátké (pasta corta)

·  plněné (pasta ripiena)

·  zavářkové (pastina)

·  mačkané (strascinati)

Suroviny

Sýry

© 2010 - 2022
případné kopisty upozorňuji předem,
že kopírovat texty tohoto slovníčku
bez autorova svolení nelze.


abi-con   con-far   fio-gar   gem-mos   pan-sed   sed-tre   tri-zit   

fiocchetti

fiocchi

fiocchini

francesine

fregnacce

fricelli

fusilli

recept ze stránek www.tacos.cz
fusilli: 2. obrázek
zkopírováno z http://www.tacos.cz Krátké a široké těstoviny ve tvaru vývrtky nesou jméno fusilli [fu´zíli], které v italštině znamená jednoduše vřeténka. Typicky mají průměr asi půl centimetru a délku až 7 cm. Pochází z doby kolem roku 1550, kdy je začal vyrábět kuchař velkovévody toskánského. Také se jim říká eliche [e`like], vrtulky.

www.tacos.cz Používá se buď jen semolina a voda, nebo se dělají s vajíčkem, případně obarvené rajčatovým protlakem, řepou, špenátem či kopřivami, dožluta šafránem nebo do černa inkoustem chobotnic. Původně se vyráběly ručně, namotáním proužku těsta na pletací jehlice. Výborně se váží s omáčkami, ale hodí se i do salátů.

vloženo 16.11.2009    zobrazeno 5411x    verze pro tisk

fusilli paesani

fusilloni

garganelli