www.tacos.cz Vyrábí se často ještě tradičním způsobem přímo na farmách, po vylisování a zformováni se krátce ponoří do horké vody, což ho pasteruje a vytvoří silnější kůru, před zráním se ještě na rákosu osuší v kouři. Zraje na půdách, s příchodem teplejšího počasi se stěhuje do chladnějších sklepů. Obsah tuku minimálně 40 %, produkuje se od prosince do července a zraje nejméně 6 měsíců.
www.tacos.cz Charakteristická pikantní bohatá chuť, zráním ještě intenzivnější, karamelová sladkost, slaná vůně i s náznakem ovoce. Je to král sardinských sýrů, výživný a snadno stravitelný. Mladý se používá jako stolní sýr, po 6 měsících zrání pak na strouhání, je populární i mimo ostrov, v Ligurii z něj dělají oblíbené pesto. Doporučená vína jsou samozřejmě sardinská: Cannonau di Sardegna a Capo Ferrato k mladšímu a Cannonau di Sardegna Oliena, Malvasia di Bosa nebo Mandrolisai ke staršímu sýru.