cpt. Cook
 

Těstoviny

Suroviny

Sýry

·  Belgické

·  Francouzské

·  Holandské

·  Italské

·  Korsické

·  Švýcarské

·  ostatní

© 2010 - 2013
případné kopisty upozorňuji předem,
že kopírovat texty tohoto slovníčku
bez autorova svolení nelze.


bit-gra   mor-pro   rag-vas   

Bitto

Canestrato di Moliterno

Canestrato Siciliano

recept ze stránek www.tacos.cz
Canestrato Siciliano: 2. obrázek
zkopírováno z http://www.tacos.cz Typický sicilský sýr Canestrato je vyráběn ze zdravého kravského mléka, často s přídavkem ovčího nebo kozího. Připravuje se tradičním způsobem s použitím dřevěného zařízení, jeho historie sahá k roku 1400, kdy byl jmenován mezi produkty, jimiž se platilo pachtovné. Název pochází ze slova "canestro", čili košík, protože na jeho kůře zůstává otisk rákosu ze stěn košíku, v němž se sýr formuje. Na Sicílii se mu říká také Canistratu nebo Picurinu tumazzu. Jeho tradiční výroba je podobná sicilskému pecorinu, pravděpodobně vznikl z potřeby vyrobit produkt podobný pecorinu, ale z kravského mléka.

www.tacos.cz Canestrato se prodává jako čerstvý, stolní sýr nebo vyzrálý 6 - 8 měsíců na strouhání. Má válcový, lehce vypouklý tvar, váha se pohybuje mezi 8 až 20 kg. Jeho kůrka je tenká a zkrabacená, zbarvená okrově, tělo je slámově žluté, tmavší směrem k povrchu. Čerstvý sýr je sladké chuti a měkké konzistence, zralý je pikantnější, s pronikavější vůní a tvrdší a kompaktnější.

vloženo 28.09.2009    zobrazeno 2557x    verze pro tisk

Fiore Sardo

Grana Padano