cpt. Cook
 

Potato cakes

Raggmunk
(Švédské bramborové placky)

Rösti se sýrem Appenzeller

Smažené česnekové placičky

Sýrové bramborové lívanečky

Sýrové bramborové placičky holandské

Sýrové bramborové placky

Tortilla al modo de Palencia

Tortilla de patatas
(Bramborová omeleta)

Tortilla de patatas

Valašské mrkvance

Valašské podlesníky

Valašské zahýbance

   whitestarwhitestarwhitestarwhitestarwhitestar

Velkolepé bramborové latke s uzeným lososem na jedné pánvi

recept ze stránek www.tacos.cz
4 porce:  80 dkg brambor, 1/2  cibule, 3 lžičky soli, 4 lžíce macesové moučky, 1/2  vejce, 1/2 lžička kmínu případně římského kmínu, 4 lžíce olivového oleje, 4 plátky uzeného lososa, jarní cibulka, kopr, citrón, jikry z lososa,

bylinkový crème fraîche: 20 dkg crème fraîche, 1/2 svazek jemně nasekáné pažitky, 1/2 svazek kopru také jemně posekat, citrónová kůra

zkopírováno z http://www.tacos.cz Brambory oloupejte a nastrouhejte, cibuli rovněž. Pokud jsou brambory pěkné, můžete je nastrouhat i se slupkou. Nastrouhané brambory a cibuli dejte do velké mísy a posypte 2/3 soli. Důkladně promíchejte a nechte 15 minut odležet, aby se z nich vytáhla vlhkost.

www.tacos.cz Mezitím v míse smíchejte všechny ingredience na bylinkový crème fraîche s trochou koření. Přikryjte a nechte vychladnout, dokud nebude připraven k podávání.

www.tacos.cz Bramborovou směs přendejte do čisté utěrky nebo mušelínového čtverce a tekutinu z mísy vylijte. Cípy přeložte k sobě a pak je vymačkejte nad dřezem, abyste odstranili co nejvíce vlhkosti, brambory musí být pěkně suché, aby latke křupalo. Vraťte směs do mísy a vmíchejte zbývající sůl a macesovou moučku, vejce, pažitku, kmín či římský kmín a hodně černého pepře. Promíchejte a spojte. Pokud neseženete macesovou moučku, můžete si ji sami připravit podrcením macesů ve food procesoru.

www.tacos.cz Na velké pánvi (asi 28 cm) rozehřejte na středním plameni 2 lžíce oleje. Na pánev přidejte bramborovou směs a přitlačte ji, aby se rozprostřela do rovnoměrné vrstvy. Nebojte se, že okraje budou trochu roztřepené - budou extra křupavé. Smažte 4-6 minut a poté je opatrně překlopte na talíř. Na pánvi rozehřejte zbývající olej a přesuňte latke zpět. Smažte dalších 4-6 minut, dokud i druhá strana nezezlátne.

www.tacos.cz Vyklopte je na servírovací prkénko nebo je podávejte na pánvi. Nakrájejte je na klínky a obložte uzeným lososem, bylinkovým crème fraîche, lososími jikrami, nasekanou jarní cibulkou a snítkami kopru a vymačkaným citronem.

vloženo 23.11.2021    zobrazeno 514x    verze pro tisk