cpt. Cook
 

Salát ze zeleného hrášku s mrkví

Salát ze zelených fazolek

Salát ze zelených fazolek s křenem

Salát ze zelí a ředkve

Salátové lodičky z tykví

Salátový desert s avokádem

Srbský fazolkový salát

Srbský květákový salát

Srbský zelný salát

Sýrový salát s celerem a ořechy

Sýrový salát s rajčaty a okurkou

Šopský salát

Šopský salát

Šopský salát

Bulharsko   whitestarwhitestarwhitestarwhitestarwhitestar

Šopský salát

recept ze stránek www.tacos.cz
1 porce:  12.15 dkg rajčat, 12.15 dkg salátové okurky, 1/2  papriky, 1/2  červené cibule, 15 dkg ovčího sýra, sůl, olivový olej, zelená petrželka
zkopírováno z http://www.tacos.cz Veškerou zeleninu je nutné vyndat z ledničky delší dobu před přípravou, zelenina v salátu nesmí být studená. Nejprve dejte na rošt na gril opéct kapii. Je třeba ji dělat zprudka a nebát se opéct ji až do černé barvy. Poté teplou papriku nechte odpočinout v uzavřené nádobě, čímž půjde slupka lépe odstranit. Pečení doma se nedoporučuje, v troubě se totiž paprika zadusí a zkašovatí.

www.tacos.cz Než se paprika opeče a vychladí, oloupejte okurku a nakrájejte ji na větší (asi na 1 až 1.5 cm) kostičky. Okurky jsou nejvhodnější salátové, ale ani čerstvá nakládačka není k zahození. Omytá a očištěná rajčata nakrájejte rovněž na kostky. Rajčata do salátu nesmí být příliš měkká, protože jinak by se nekrájela dobře a vznikla by nevzhledná kaše. Preferujte domácí rajčata s chutí a vůní před holandským dovozem ze supermarketu, který neviděl slunce. Červenou cibuli rozkrájejte na dlouhé proužky. Červená cibule se používá kvůli vzhledu a také tolik nepálí. Je možné ji obměnit jarní cibulkou.

www.tacos.cz Z opečené kapie odstraňte černou slupku, zbavte ji jádřinců, nakrájejte ji na menší části a přidejte k již naporcované zelenině. Vše trochu osolte a zakapejte olivovým olejem. Přidejte najemnou nakrájenou čerstvou petrželku a nakonec lehce promíchejte dřevěnou vařečkou.

www.tacos.cz Salát naporcujte na talíře a na úplný závěr jej posypte nahrubo nastrouhaným ovčím nebo balkánským sýrem. V Bulharsku se používá sýr s názvem Sirane, kterému je nejbližší náš balkánský sýr. Pokud není k dispozici ani ten, můžete použít třeba sýr feta. Kdo má rád olivy, může jimi bez problémů pokrm ozdobit.

www.tacos.cz Šopský salát se podává ihned po přípravě, v žádném případě jej nedávejte vychladit do ledničky. A nejlepšího zážitku docílíte, když jej budete zapíjet pálenkou rakijí.

vloženo 13.09.2008    zobrazeno 2820x    verze pro tisk

Španělský salát s křenem

Špenátový salát

Špenátový salát

Špenátový salát s rajčaty a čínským zelím

Špenátový salát s ředkvičkami