4 porce: 8 rajčat (přibližné stejně velkých), sůl, citrónová šťáva,
Náplň: žervé nebo imperiál, sůl, 10 dkg strouhané cibule, mletá paprika
zkopírováno z http://www.tacos.cz Omytým rajčatům opatrně seřízneme vršky, vnitřky vydlabeme, uvnitř osolíme a pokapeme citrónovou šťávou. Tak připravené plníme. Z vydlabaného vnitřku prolisováním odstraníme zrníčka. Procezenou dřeň použijeme do náplně. U naplněných rajčat víčko přiklopíme tak, aby bylo náplň vidět asi v půlcentimetrovém proužku. Naplněná rajčata klademe na ochucené salátové listy a podáváme jako předkrm nebo jako samostatnou večeři s chlebem nebo dokřupava osmaženými plátky veky nebo je přidáváme do obložené mísy.
www.tacos.cz Smetanový sýr prosolíme, utřeme se strouhanou cibulí a podle chuti přidáme dřeň z rajčat a mletou papriku.