Pasta alla Norcina - recept cpt. Cooka
2 porce: 25 dkg klobásky salsiccia, 25 dkg krátkých těstovin, 20 dkg
ricotty nebo kysané smetany, 1/2 cibule, 1 stroužek česneku, 1 lžíce vody, 2 lžíce parmazánu nebo pecorina, 1 lanýž nebo lanýžový olej, 1/2 sklenky bílého vína, 4 lžíce extra virgin olivového oleje, sůl, mletý pepř
Na středně rozpálenou pánev nalijte olivový olej, přidejte nadrobno nasekanou cibuli a smažte ji asi 2-3 minuty, stále míchejte, až začne měnit barvu. Pro zvýraznění chuti přidejte drcený česnek, promíchejte a přidejte lžíci vody, aby se nepřipálil. Restujte další 2 minuty. Salsicciu podélně nařízněte a zbavte střívka. Na talířku ji vidličkou rozmačkejte, přidejte do pánve a na ní co nejrychleji maso vařečkou nebo vidličkou nadrobte, aby se nespeklo do velkých kusů.
Ve velkém hrnci nechte zavřít dostatečně osolenou vodu a podle návodu uvařte krátké těstoviny (<
>, <>, mezze maniche). Občas je během vaření promíchejte. Když klobáska na pánvi kompletně zhnědne, zalijte ji bílým vínem, trochu osolte a důkladně opepřete. Z hrnce s těstovinami odeberte do hrníčku vodu na ředění omáčky. V misce rozmačkejte ricottu vidličkou, přimíchejte strouhaný parmazán, po lžičkách vodu z těstovin a míchejte, až dostanete krémovou strukturu. V masové směsi by mezitím mělo zůstat jen málo tekutiny, víno se odpaří. Pokud je třeba, znovu rozdrobte maso na co nejmenší kousky. Pak k němu přidejte krém z ricotty a dobře promíchejte, nastrouhejte do ní trošku černého lanýže, jak se omáčka vaří, lanýžová vůně a chuť se nádherně uvolní. Těstoviny zceďte, přidejte do omáčky, podle potřeby ještě přidávejte vodu z těstovin a míchejte a prohazujte, dokud se vše krásně nespojí.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka