Velikonoční koláč se špenátem a vejci - recept cpt. Cooka
Tourte pascale aux épinards et œufs
6 porcí: 1 kg mraženého špenátu, 10 dkg strouhaného parmazánu, 3 dkg hladké mouky, 1.5 dkg másla, 50 dkg
ricotty, 2 vejce, olivový olej, 1 lžička římského kmínu, 1 křehké těsto, 1 lístkové těsto, 6 vajec, 1 žloutek
Předehřejte troubu na 200 °C. Na velké pánvi rozmrazte špenát na mírném ohni s máslem. Po rozmrazení jej nahrubo nasekejte a smíchejte ve velké míse s parmazánem, moukou, solí a pepřem. V jiné míse vyšlehejte ricottu s vejci a olejem. Přidejte sůl, pepř a kmín.
Křehké těsto rozválejte do formy na pečení vyloženou papírem na pečení. Rozložte špenát a překryjte ho ricottou. Lžící udělejte do ricotty důlky a do každého z nich rozbijte vejce. Přikryjte je listovým těstem a okraje dobře utěsněte. Povrch koláče potřete rozšlehaným žloutkem. Střed koláče propíchněte špičkou nože. Pečte v troubě asi 50 minut, dokud není koláč zlatavě hnědý. Nechte vychladnout a vyjměte z formy.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka