Koláč Waldorf - recept cpt. Cooka
4 porce:  30 dkg modrých hroznů, 1 lžíce čirého medu, 32 dkg hotového rozváleného lístkového těsta, 15 dkg modrého plísňového sýra, 25 dkg ricotty, 10 g estragonu, 4 dkg vlašských ořechů, 1  jablko, 1 stonek řapíkatého celeru, 1/2  citrónu na šťávu, několik snítek řeřichy
Předehřejte troubu na 200 °C (s ventilátorem 180 °C, plynovou na stupeň 6). Vyložte plech pečicím papírem a přidejte hrozny. Pokapejte je medem a posypte trochou soli. Pečte 15 minut nebo dokud hrozny nezačnou měknout a praskat. Vyjměte je a dejte stranou, aby vychladly.
Zvyšte teplotu trouby na 220 °C (ventilátor 200 °C, plyn 7). Rozviňte rozválený plát těsta na plech (nechte ho na papíře) a po celém okraji nařízněte 1cm okraj. Vnitřek důkladně je propíchejte vidličkou. Pečte 15 minut, dokud se těsto nenafoukne a nezezlátne. Jemně přitlačte propíchnutý střed, aby se zploštil.
Rozdrobte modrý sýr a polovinu dejte stranou. Druhou polovinu smíchejte s ricottou a nasekaným estragonem. Podle chuti dochuťte. Opatrně rozetřete sýrovou směs uvnitř koláče. Navrch dejte hroznové víno (šťávu z pečení si odložte - můžete ji použít třeba do salátu), zbývající modrý sýr a vlašské ořechy. Vraťte na 10 minut do trouby. Mezitím jablko zbavte jádřince a nakrájejte na jemné plátky, poté nakrájejte na jemné plátky i celer, promíchejte ho s citronovou šťávou, aby nezhnědl. Jakmile je koláč upečený, přendejte ho na servírovací prkénko a rozprostřete na něj jablka, celer a snítky řeřichy.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka