Zelné těstoviny s ančovičkami a křupavou drobenkou - recept cpt. Cooka
4 porce:  3 dkg másla, 4  ančovičky, 5 stroužků česneku, 2 lžičky kaparů, 6 dkg strouhanky, sůl, mletý pepř, 6 cl extra virgin olivového oleje, 1 špetka chilli vloček, 35 dkg zelí, 32 dkg linguine nebo špaget, 8 dkg strouhaného parmazánu, 1  citrón na šťávu
Máslo rozpusťte na malé pánvi na mírném ohni. Přidejte sardelky a 2-3 minuty smažte, dokud se nerozpustí v másle. Vmíchejte jeden rozdrcený stroužek česneku spolu s kapary a restujte minutu, poté přidejte strouhanku. Snižte teplotu na minimum a smažte 2-3 minuty dozlatova. Dochuťte černým pepřem a dejte stranou.
Olej rozehřejte ve velké pánvi na středně vysoké teplotě. Přidejte zbývající drcený česnek a chilli vločky a minutu restujte. Vmíchejte nakrouhané zelí, zmírněte teplotu a vařte 10 minut do změknutí. Zvyšte teplotu a vařte 15-20 minut, dokud zelí nezkaramelizuje, občas promíchejte a podle potřeby přidejte trochu vody.
Mezitím přiveďte velký hrnec osolené vody k varu a uvařte těstoviny podle návodu na obalu. Těstoviny scedíme a přidáme k zelí spolu se dvěma třetinami strouhanky. Promíchejte, aby se prohřály. Přidejte parmazán, rychle promíchejte a stáhněte z ohně. Vymačkejte trochu citronové šťávy a podle chuti okořeňte, rozdělte do misek, posypte zbylou strouhankou a ihned podávejte.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka