Rifreddo alla bolognese - recept cpt. Cooka
Sekaná po boloňsku
4 porce: 30 dkg mletého telecího masa, 1 mrkev, 1 cuketa, 7 dkg mortadelly, 10 dkg plátků vařené šunky, parmazán podle chuti, 2 vejce, zelená petrželka, 6 dkg
ricotty, sůl, mletý pepř, muškátový oříšek
Očistěnou zeleninu nakrájejte na nudličky a uvařte ji v páře. V míse smíchejte mleté maso s nakrájenou mortadelou, strouhaným parmazánem, vejci, solí, pepřem a muškátovým oříškem. Formu na paštiku vyložte alobalem a vyložte ji plátky vařené šunky tak, aby vyčnívaly přes okraje. Nalejte do formy polovinu náplně, na ni zeleninové nudličky, doplňte druhou polovinou náplně a stěrkou zarovnejte povrch. Překlopte šunku podél okrajů a poté zakryjte alobalem. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C ve vodní lázni asi hodinu a půl.
Částečně vychladlou sekanou vyklopte z formy. Osušte ji kuchyňským papírem, zatěžkejte a nechte zcela vychladnout. Nechte ji 24 hodin odpočívat v lednici a poté ji podávejte nakrájenou na plátky. Jedná se o druhý chod, pokrm typický pro gastronomickou tradici kraje Emilia-Romagna.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka