Aligot - recept cpt. Cooka
6 porcí: 120 dkg brambor, 4 lžíce másla, 3/4 šálku mléka, 6 stroužků česneku, 34 dkg tvrdého sýra Cantal (nebo kombinace čedaru a mozzarelly), 1/2 šálku
ricotty, sůl, mletý pepř
Aligot je tradiční jídlo z Auvergne, drsné a hornaté jihofrancouzské oblasti. Oloupané brambory uvaříme ve slané vodě doměkka, asi 20 minut. Vodu slejeme a brambory rozmačkáme vidličkou nebo lisem na brambory. Pak na mírném plameni vmícháme máslo, mléko a polovinu utřeného česneku, přidáme sýr a mícháme dřevěnou vařečkou, dokud se nerozpustí a nedělá vlákna. Dochutíme solí a mletým pepřem. Přidáme zbytek česneku a podáváme horké v nahřátých miskách a se lžící.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka