Galicijská polévka - recept cpt. Cooka
Caldo Gallego
8 porcí:  25 dkg velkých bílých fazolí, šunková kost i s masem nebo solená vepřová žebírka, případně kousek čerstvého vepřového, 1  hovězí morková kost, 8 dkg vepřového bůčku, 3  brambory, 1 kg rapini, 1 lžička mleté papriky, sůl
Z fazolí den předem namočených slejeme vodu a dáme je vařit zalité čerstvou vodou do velkého hrnce spolu se vším masem. Když jsou téměř měkké, přidáme do hrnce oloupané a na malé kostky nakrájené brambory a dále pomalu vaříme. V jiném hrnci přivedeme k varu vodu a v ní krátce, asi 3 minuty, blanšírujeme omytou a nakrájenou zeleninu rapini (španělsky „grelos“, lze ji nahradit pro nás méně exotičtějšími listy vodnice, mangoldu, případně kapusty). Tím se zbaví případné hořkosti. Děrovanou naběračkou ji pak přendáme k fazolím a vše podle chuti osolíme. V malém množství polévky rozpustíme mletou papriku a přimícháme ji do hrnce. Podusíme ještě asi půl hodiny, dokud není vše měkké. Před podáváním vyjmeme kosti, obereme z nich maso a to vrátíme do polévky.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka