Gnocchi di patate con robiola - recept cpt. Cooka
Bramborové noky s robiolou
4 porce:  60 dkg brambor, 15 dkg hladké mouky, 1  vejce (nemusí být), sůl, 10 dkg čerstvé robioly, 7 dkg ricotty, 6 dl smetany nebo mléka, 1 hrst pažitky, 4 snítky zelené petrželky kudrnky, sůl, bílý pepř
Bramborové nočky: pro přípravu použijeme starší brambory, snadněji se vážou s moukou na těsto. Nejsou-li k dispozici, použijeme červené odrůdy. Brambory uvaříme ve slupce v osolené vodě, oloupané rozmačkáme bramborovým lisem (nebo nastrouháme) na lehce pomoučený vál. Přidáme špetku soli a mouku, měli bychom začít s trochou mouky a přidávat ji postupně. Pokud chceme, přidáme i vejce a pokud bude vajíčko domácí, s jasně žlutým žloutkem, vytvoří to krásný barevný kontrast s omáčkou. Smícháme hmotu nejprve pomocí ploché stěrky a pak pokračujeme rukama. V závislosti na vlhkosti těsta přidáváme mouku. Těsto rychle zpracujeme v hladkou kouli, dlouhým zpracováním řídne a riskujeme lepkavé noky. Pak ho necháme chvilku odpočinout, rozdělíme na části a ty dlaněmi rozválíme na válečky o průměru asi 12 mm. Nožem válečky nakrájíme na malé kousky, protřeseme je se zbylou moukou na vále. Opatrně je potom vkládáme do vařící osolené vody, a když vyplavou, vybíráme děrovanou naběračkou a přeneseme do pánve s omáčkou, kterou mezitím připravíme.
Na pánev dáme vařit smetanu, přisolíme a opepříme. Přidáme čerstvé sýry robiola a ricotta, necháme je rozpustit za stálého míchání. Přihodíme nasekanou pažitku. Pánev stáhneme z ohně, promícháme v omáčce nočky, ještě zpátky na ohni je párkrát prohodíme, aby se zhoustlou omáčkou dokonale obalily. Na talíři je pak ozdobíme snítkou petrželky a čerstvě nastrouhaným pepřem.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka