Gnudi al burro e salvia - recept cpt. Cooka
Knedlíčky z ricotty na másle a šalvěji
4 porce: 40 dkg ovčí
ricotty, 20 dkg špenátu, 10 dkg másla, 8 listů šalvěje, 2 vejce, 2 žloutky, 4 lžíce hladké mouky, muškátový oříšek, sůl, mletý pepř, parmazán
Gnudi [vyslov nudý] je název malých italských knedlíčků, jejichž hlavní složkou je sýr ricotta, jsou to vlastně nudistické ravioli, nahá náplň bez šatů z těsta.
Vajíčka a žloutky zlehka rozšleháme, přidáme špetku soli, pepře a zastrouhneme muškátovým oříškem. Spařené a dobře vymačkané listy špenátu nadrobno nasekáme (existuje i jarní verze s mladými kopřivami). Pak je promícháme s čerstvou ricottou, nejlépe ovčí. Přidáme vajíčka a mouku, rukama promícháme do těsta, mouky případně přidáme trošku, těsto nesmí být tak řídké, aby z něj nešly tvarovat knedlíčky. Omoučenýma rukama uždibujeme malé kousky a vyválíme je v kuličky velikosti vlaškého ořechu. Ve vařící osolené vodě nebo vývaru je povaříme 4 - 5 minut a opatrně vyjmeme. Na pánvi rozpustíme máslo, přidáme natrhané lístky šalvěje a knedlíčky na másle opatrně promícháme. Podáváme posypané strouhaným parmezánem a muškátem, případně čerstvým pepřem. Gnudi se mohou podávat také s masovým ragú.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka