Mparrettati con le lumache - recept cpt. Cooka
Šneci na těstovinách mparrettati
4 porce:  24  šneků, 50 dkg rajčat, 2 dkg sekané zelené petrželky, 7 dkg strouhaného pecorina, 1  cibule, 1 stroužek česneku, 1 dl extra virgine olivového oleje, 1  feferonka (volitelně), sůl, mletý pepř, 40 dkg těstovin mparrettati, ocet na proplachování, kukuřičná mouka k očištění
Očistíme hlemýždě, zbavíme je víček, omyjeme je a dáme do mísy. Zalijeme vodou, přidáme trochu octa a soli a namočíme asi na hodinu. Pak je scedíme a chvíli proplachujeme pod tekoucí vodou. Pak vaříme asi hodinu, potom opět propláchneme s vodou a octem a ostrým nožem je vytáhneme ze skořápek a odstraníme koncovou část (střeva). Maso promneme v misce s kukuřičnou moukou, aby se odstranily poslední lepkavé zbytky, pak je omyjeme, ocedíme a osušíme.
Drobně nakrájenou cibuli osmahneme na olivovém oleji, přidáme česnek případně i nakrájenou pálivou papričku a loupaná rajčata nakrájená na plátky. Ochutíme nasekanou petrželkou, solí a čerstvě mletým pepřem. Po 10 minutách přidáme hlemýždě a naběračku horké vody a dusíme dalších 45 minut (omáčka bude nakonec velmi hustá). Těstoviny mparrettati (dlouhé svinuté trubičky) uvaříme v osolené vodě al dente, scedíme a smícháme s ragú a strouhaným pecorinem.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka