Malfatti - recept cpt. Cooka
Špenátové knedlíčky
6 porcí: 60 dkg špenátu (nebo polovička mraženého), 1 cibule, 3 dkg másla, 15 dkg
ricotty (případně tekutiny zbaveného tvarohu bez tuku nebo žervé), 10 dkg parmazánu, 2 vejce, 1 žloutek, sůl, mletý pepř, muškátový oříšek, 20 dkg hladké mouky, 9 dkg másla na pokapání
Špenát očistěte, operte a ještě mokrý dejte do hrnce, přikryjte a duste za středně vysoké teploty, až se zbortí. Pak ho nechte vystydnout, listy vymačkejte a nadrobno posekejte. Oloupejte cibuli, pokrájete nadrobno a zpěňte na másle při střední teplotě. Přimíchejte špenát, odstavte ze sporáku a nechte chladnout. Rozmíchejte dohladka čerstvý sýr (nebo tvaroh či žervé) a smíchejte se špenátem a polovičkou parmazánu. V hrnku rozkvedlejte vejce a žloutek, osolte, opepřete a ochuťte muškátovým oříškem. Postupně přidávejte mouku a rozmíchejte v mixéru na hladké těsto.
Troubu předehřejte na 175 °C. Ve velkém hrnci uveďte do varu množství slané vody. Dvěma kávovými lžičkami tvořte z těsta knedlíčky a nechte je sklouznout do vařící vody. Nepřikryté je vařte tak dlouho, až vyplavou na hladinu. Knedlíčky vyjměte z vody, nechte okapat a vložte do tukem vymazané gratinovací formy. Máslo rozpusťte a pokapejte jím knedlíčky. Posypte zbytkem parmazánu. Zapečte v troubě asi 5 minut - a pak hned servírujte.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka