Plátky ze svíčkové (tournedos) [kuchařka cpt. Cooka]
cpt. Cook
 

Švýcarsko   whitestarwhitestarwhitestarwhitestarwhitestar

Plátky ze svíčkové (tournedos)

recept ze stránek www.tacos.cz
1 porce:  10 dkg hovězí svíčkové, 15 dkg telecích jater, 15 dkg telecích ledvinek, 10 dkg chipolata - malé tenké párky nebo kousky tenkých párků, sůl, koření (pepř, paprika, karí, majoránka, cayenský pepř), 2  žampióny, olej na opékání a smažení, chleba bílý - veka na krutony,

Bramborové těsto: 15 cl mléka, 2 dkg hladké mouky, 2  žloutky, 15 dkg vařených oloupaných brambor, 15 dkg strouhanky nebo bílého chleba na obalení, sůl

zkopírováno z http://www.tacos.cz Dva plátky ze svíčkové, telecích jater a telecí ledviny se lehce osolí, okoření směsí podle chuti (pepř, paprika, karí, majoránka, cayenský pepř atd.) a opečou na roštu současně s 2 kousky tenkého párku. Přitom se opekou na tuku 2 plátky (krajíčky veky) bílého chleba - krutonky.

www.tacos.cz Na každý opečený plátek chleba (veky) se položí opečený plátek svíčkové, jater, ledvinky a kousek opečeného párku. Navrch se připíchne malou ozdobnou jehlou celá podušená žampiónová hlavička. Jako příloha se podávají menší kuličky z bramborové kroketkové hmoty obalené v mouce, žloutcích, strouhance nebo drobných vysmažených nudličkách z bílého chleba, usmažené do růžova.

www.tacos.cz Vhodným doplňkem jsou i košíčky z křehkého těsta vyplněné hráškem podušeným na másle a zapečená rajčata plněná podušenými plátky žampiónů, vázanými hustou smetanovou omáčkou.

www.tacos.cz Dalším doplňkem pokrmu je chřest. Zvlášť je možno také podat šťávu z telecí nebo přírodní pečeně. Místo chřestu je možno použit i černý kořen s máslem, jemný zeleninový salát nebo kompot.

vloženo 01.01.2007    zobrazeno 2788x    verze pro tisk

Plněná hovězí pečeně

Plněná pečeně ze svíčkové

Plněné hovězí plátky

Plněné roštěnky

Podroušené hovězí maso

Portugalské hovězí maso

Pot-au-feu
(Masový hrnec)

Prachatické maso se žampióny

Pravé holandské bifteky

Pražská hovězí pečeně

Pražská hovězí roláda

Pražský guláš

Primátorské roštěnky

Rolovaná hovězí pečeně

Rolovaný roštěnec

Rostbíf obložený zeleninou

Rostbíf s bylinkami

Roštěná na česneku

Roštěná na víně