cpt. Cook
 

Těstoviny

·  dlouhé (pasta lunga)

·  krátké (pasta corta)

·  plněné (pasta ripiena)

·  zavářkové (pastina)

·  mačkané (strascinati)

Suroviny

Sýry

© 2010 - 2022
případné kopisty upozorňuji předem,
že kopírovat texty tohoto slovníčku
bez autorova svolení nelze.


agn-cas   cas-rav   tor-tur   tur-tur   

casonsei

fagottini

marubini

pansotti

ravioli

recept ze stránek www.tacos.cz
ravioli: 2. obrázek
zkopírováno z http://www.tacos.cz Nejznámější italské plněné těstoviny ravioli mají nejrůznější tvary jako čtverec, obdélník, trojúhelník, kolečko či půlměsíc. Také náplň je velmi různorodá: maso bílé, červené i rybí, zeleninové pyré z brambor, tykve, artyčoků či hub, tradiční směs špenátu s ricottou. Ale princip je vždy stejný - dva plátky těsta, mezi kterými je uvězněna náplň. Většinou jsou doprovázené rajčatovou omáčkou, někdy jen s máslem, řidčeji s pestem. Okraje vaječného těsta bývají zvrásněné či zoubkované, zmáčknuté rádélkem nebo vidličkou, aby náplň nevyklouzla ven. Původ ravioli sahá až do 14. století, tehdy samozřejmě bez rajčat, která se v italské kuchyni používají až od začátku století osmnáctého, zmíněny jsou i v Boccacciově Decameronu.
vloženo 16.11.2009    zobrazeno 6896x    verze pro tisk