Haitská rýže s fazolovou omáčkou recept ze stránek www.tacos.cz
www.tacos.cz Přibližně polovinu fazolí a tekutinu z jejich vaření přendejte do mixéru. Víko dobře zajistěte, vyjměte jeho střed, aby mohla unikat pára a přes otvor dejte čistou utěrku. Zpracujte do hladka, 10 až 20 sekund. Rozmixované fazole vmíchejte zpět do hrnce. Na velké pánvi rozehřejte olej na střední teplotu. Přidejte na plátky nakrájenou cibuli, sůl a zbývající šalotky. Za občasného míchání restujte, dokud nezavoní a nezačne hnědnout, 4 až 6 minut. Vmíchejte cibulovou směs do hrnce s fazolemi a přiveďte k varu na středně nízkém stupni, za občasného míchání vařte, dokud se chutě nespojí, asi 15 minut, a podle potřeby přidejte další vodu, aby směs zřídla na hustou polévkovou konzistenci. Podle chuti dosolte. Přikryjte a udržujte teplé na mírném ohni, dokud nebudete připraveni k podávání.
www.tacos.cz Zatímco se fazole vaří, smíchejte rýži s dvojnásobkem vody, lžící oleje a lžičkou soli ve středně velkém hrnci. Přiveďte k varu na střední teplotu a vařte odkryté a nerušené, dokud se hladina vody nevyrovná s rýží v hrnci, 2 až 4 minuty. Teď snižte teplotu na minimum, přikryjte a duste bez míchání, dokud se voda zcela nevstřebá a rýže nezměkne a nenadýchá, 15 až 20 minut. Lžící rovnoměrně rozdělte rýži do misek a navrch přidejte fazole.