www.tacos.cz Vložte nakrájenou řepu a rajčata, višně, nakrájenou italskou papriku i okurku, cibuli a utřený česnek do velké mísy a promíchejte. (Pokud děláte gazpacho den předem, nepřidejte česnek do směsi více než 3 hodiny před podáním, aby nepřebil ostatní chutě.) Posypte trochou soli, promíchejte a nechte odstát 10-15 minut.
www.tacos.cz Chleba vložte do mísy, přidejte studenou vodu tak, aby byl ponořen, a nechte namočit 5-10 minut. Pak vymačkejte přebytečnou tekutinu a přidejte chléb do řepné směsi. Ve dvou dávkách vložte směs do kuchyňského robotu a zpracujte ji do hladka, přičemž do každé dávky přidejte polovinu olivového oleje a polovinu odložené višňové šťávy, pokud používáte nakládané višně. Poté dávku přelijte do velké mísy. Přidejte sherry ocet, promíchejte metličkou, ochutnejte a podle potřeby přidejte více octa. Přidejte tolik pramenité vody, aby gazpacho mělo konzistenci koktejlu. Podle chuti osolte a zakryté nechte v chladničce asi 2 hodiny chladit. Polévku podávejte ve skleněných miskách nebo sklenicích na martini, ozdobenou pistáciemi, okurkou a mátou a pokapanou olivovým olejem.
www.tacos.cz Autorem je Dani García, mladý chef z Tragabuches (Ronda)
www.tacos.cz